Igra je glavni alat za učenje, ne samo čovjeka nego i brojnih drugih vrsta. 5Q predškola projekt simulira nepredvidivost života s inovativnim edukacijskim kockama za igru i učenje. Ove kocke daju nasumične rezultate brojeva od 1-10, kao i svih slova abecede hrvatskog, engleskog ili nekog drugog jezika. U kombinaciji s već poznatim igrama, kao na primjer igre školice, bave se početnicama jezične, emotivne, financijske, društvene i drugih pismenosti. Cilj projekta je izgraditi svijet mašte, igre i učenja za usvajanje temeljnih kompetencija kod djece.


Voditelj i autor projekta: Dan Šercar, mr filozofije i fonetike

NOVOSTI

Naš projekt Super5Q je odobren i djelomično financiran iz Europske unije pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Zbog epidemiološke situacije i sigurnosnih razloga, prvi programi će se snimati i emitirati on-line uz sudjelovanje naših profesionalnih glumaca i suradnika. Naš rad moći ćete pratiti na FB stranici Super5Q, društvenim mrežamaa Instagram, Twitter, Linkedin, You Tube.

Odrastanje uz tehnologiju

Piše: Iva Murat


Budući da živimo u digitalnom dobu, tehnologija je sastavni dio naših života, pa je neizbježan njezin utjecaj na djecu. Dilema s kojom se vjerojatno svaki roditelj danas suočava jest kada upoznati dijete s tehnologijom i treba li mu, i koliko, ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima.Negativni učinci tehnologije na djecu brinu roditelje i stručnjake. Neograničeno korištenje tehnologije kod male djece može usporiti kognitivni razvoj i razvoj govora. Djeca koja previše vremena provode pred ekranima manje se kreću i manje vremena provode s vršnjacima. Uz to, prisutni su mnogi neprikladni sadržaji na internetu.

Odrastanje uz tehnologiju

Prednosti tehnologije su edukativne aplikacije i crtići pomoću kojih djeca uče slova, brojke, nove pojmove, pjesmice…

Budući da je informatička pismenost imperativ u 21. stoljeću, poželjno ju je razvijati od malih nogu.Mnoge roditelje muči pitanje kada djetetu kupiti mobitel. Većina roditelja djeci kupuje mobitel u vrijeme polaska u školu kako bi im dijete bilo dostupno tijekom dana. Važno je uvjeriti se da je vaše dijete dovoljno odgovorno kako ne bi izgubilo mobitel i kako ga ne bi koristilo tijekom nastave. Zbog toga je potrebno unaprijed postaviti jasna pravila o korištenju mobitela u školi. Primjerice, mobitel služi samo da bi vam se dijete moglo javiti ako treba ranije doći po njega.

Kod kuće je također potrebno ograničiti vrijeme pred ekranima, no imajte na umu da je važnije kontrolirati kvalitetu, nego kvantitetu vremena provedenog uz tehnologiju. Kontrolirajte što dijete gleda, čita i sluša na internetu. Tako ćete spriječiti da vaše dijete provodi vrijeme uz neprikladne sadržaje, ali i da postane žrtva potencijalnog bullyinga ili predatora.Kada ćete upoznati dijete s tehnologijom i kada ćete mu kupiti prvi mobitel, kao i koliko ćete ograničiti korištenje tehnologije individualna je stvar koja mora biti postignuta u dogovoru s djetetom. Ono što je važno jest da kontrolirate sadržaje s kojima se djeca susreću kako biste iskoristili sve prednosti tehnologije i minimizirali njezine nedostatke.


Kako pomoći djeci da se nose s neugodnim emocijama?

Piše: Iva Murat

Emocije imaju veliku važnost u našim životima, iako ih ponekad potiskujemo. Emocije možemo podijeliti na pozitivne i negativne, no važno je naglasiti kako negativne emocije nisu ujedno i loše. Sve su emocije prirodne i normalne te svaka ima svoju ulogu. Zbog toga je umjesto termina pozitivne i negativne emocije bolje koristiti termine ugodne i neugodne emocije. Mala djeca se još ne znaju u potpunosti nositi sa svojim emocijama i može im biti teško prepoznati svoje i tuđe osjećaje, što je temelj emocionalne inteligencije. Kao roditelj, možete pomoći djetetu u tome.

Nikada nemojte tražiti od djeteta da potiskuje svoje emocije. Time podcjenjujete djetetove probleme te se ono osjeća neshvaćeno.Iako je prvi impuls mnogih roditelja zaštititi dijete od neugodnih emocija, imajte na umu da je i te emocije važno iskusiti. Kada dijete proživljava neku neugodnu emociju, uvažite ju i dajte djetetu do znanja da je u redu tako se osjećati. Nemojte koristiti rečenice poput: „Nije to razlog za plakanje.“, „Ne smiješ se ljutiti.“, „Veliki dečki/curice se ne boje.“ Zatim zajedničkim dogovorom pokušajte riješiti problem. Na primjer: „Shvaćam da si tužan jer se tvoj prijatelj Marko odselio i više ne idete skupa u vrtić.

U redu je što se sada tako osjećaš. Bi li volio da sljedeći tjedan posjetimo Marka u njegovoj novoj kući?“ Važno je objasniti djetetu razliku između prihvatljivog i neprihvatljivog izražavanja osjećaja. Primjerice, neprihvatljivo je iz ljutnje razbijati stvari ili udarati druge, ali prihvatljivo je usmjeriti tu ljutnju u neku fizičku aktivnost.Imajte na umu da djeca više uče promatrajući vas, nego slušajući ono što im govorite. Ako se vi na zdrav način nosite sa svojim emocijama, i oni će to naučiti. Zato nemojte skrivati od djece kada ste tužni, ljuti ili uznemireni, nego im pokažite im kako se nosite s tim emocijama.


Kako zaštititi dječju psihu u vrijeme pandemije?

Piše: Iva Murat

U proteklih godinu dana pandemija koronavirusa promijenila je naše živote. Restriktivne mjere, lockdown, socijalna distanca, ograničenje kretanja, rad od kuće, zatvaranje škola, gubitak radnih mjesta,  uz sveprisutan strah i neizvjesnost, ostavili su traga na našoj psihi. Sve ove okolnosti posebno teško padaju djeci, iako se o djeci kao o ugroženoj skupini vjerojatno najmanje govori. Fokus je na zaštiti zdravlja, posebice starijih, no što je s mentalnim zdravljem onih najmlađih?Djeci je, kao i odraslima, teško prihvatiti nagle životne promjene, posebice kad ne razumiju u potpunosti što se događa. Čak i ako ne razumiju, djeca osjećaju strah, neizvjesnost, nelagodu ili uznemirenost osoba iz svog okruženja. Djeca mogu izražavati svoje emocije na različite načine, od toga da se povuku u sebe do toga da ispoljavaju agresivno ponašanje. Zatvaranjem škola i zabranom sportskih i ostalih izvanškolskih aktivnosti, djeca gube svoju dnevnu rutinu, priliku za socijalizaciju i fizičku aktivnost.

Ograničeno druženje i interakcija s vršnjacima na djecu može ostaviti neželjene psihičke posljedice. Pitanje koje si postavljaju brojni roditelji jest kako zaštititi dječju psihu u vrijeme pandemije. Važno je djeci objasniti trenutnu situaciju na način prilagođen njihovoj dobi. Pomognite im da prihvate i na prihvatljiv način izraze svoje emocije. Pokažite im da ste i vi ponekad ljuti, tužni, bespomoćni, a zatim im pokažite kako se nosite s tim emocijama.

Objasnite djetetu da s vama uvijek može razgovarati i da se ne mora sramiti svojih osjećaja te imajte strpljenja za djetetove reakcije. Ako dijete polazi online nastavu od kuće, potrudite se svejedno uspostaviti dnevnu rutinu koja bar donekle sliči djetetovoj uobičajenoj rutini. Ako ste i vi kod kuće, pokušajte iskoristiti to vrijeme da se dodatno zbližite s djetetom. Razgovarajte, igrajte se, naučite dijete neku novu vještinu, izađite u prirodu. Nikako nemojte djetetu u potpunosti braniti interakciju s vršnjacima jer mu je ona potrebna za zdrav i normalan razvoj. 


UVODNA KONFERENCIJA SUPER5Q PROJEKTA

Jučer, 23. veljače 2021. godine projekt Super5Q je imao svoju uvodnu konferenciju s članovima timova, prijateljima i suradnicima. Željka Tokić u uvodu je predstavila nositelja projekta, udrugu Hrvatska transpersonalna asocijacija. Voditelj projekta Dan Šercar predstavio je ideju programa Super5Q, te objasnio kako je zamisao bila da se dječje igraonice i predstave igraju u parkovima, na trgovima, u vrtićima i školama. Kako nam je korona poremetila planove, preorijentirali smo se na audio-vizualnu produkciju. Iva Srnec Hamer predstavila je praktičnu stranu snimanja i organizacije pričaonica, prije svega “Čarobnu božićnu kutiju”. Razgovarali smo i o budućim planovima unutar projekta, a dogovorili i neke nove suradnje.Uskoro će biti novih vijesti. Puno vas pozdravlja vaš Super5Q


Još jedno zabavno snimanje za naše edukativne čitaonice. Kupili smo brutalnu novu tehniku, isprobali smo neke drugačije pozicije i spremamo se za sve zahtjevnije projekte. Hvala ekipa što me tjerate u nove izazove i što vjerujete da ih mogu isfurati  od šale haha. Lijepo je učiti uz vas. Super5Q je EU projekt kojim ćemo djecu, koja tek započinju svoje obrazovanje, što bolje pripremiti na nepredvidive potrebe tržišta rada, kad završe svoje obrazovanje. Sposobnost snalaženja u nepredvidivim situacijama je inteligencija. Već danas jasno je uočljiv trend da samo “knjiško” znanje i racionalna inteligencija iQ nisu dovoljni za uspješno obavljanje radnih zadataka.

Multi-inteligencijska teorija poznaje više vrsta inteligencija, a mi smo odabrali njih pet: iQ racionalna inteligencija za smišljanje inovacija, pQ praktična inteligencija za pronalaženje praktičnih primjena inovacija, sQ socijalna inteligencija za okupljanje tima za komercijalizaciju inovacije, aQ artistička inteligencija za uspješno prezentiranje inovacije koja je postala proizvod ili usluga, te eQ emocionalna inteligencija kako bi uspješno nadvladali sve izazove na putu od inovacije do uspješnog posla. Naše drage glumice i članovi Super5Q će vam kroz edukativni video otkriti na koji način pristupiti poeziji, bilo da se pripremate za Lidrano, pišete pjesme ili vas jednostavno zanima na koji se način igrati s poezijom. Cilj pričaonica i čitaonica je razviti socijalnu i praktičnu inteligenciju kod djece, pripremiti ih na izvanredne situacije i okolnosti i imati povjerenja u njih da će napraviti pravi izbor.

Iva Srnec Hamer


Dragi roditelji!

Predstavljamo vam dramske radionice koje potiču kreativnost i pripovijedanje kod djece. Božićna pričaonica je radionica vezanu uz poticanje pripovijedanja gdje će polaznici na temelju odgledanog video materijala iznijeti svoje najdraže priče i uspomene koje su doživjeli prošlih Božića prethodnih godina. Prisjećanje o najdražim iskustvima i predmetima potiče stvaranje kreativnosti i novih priča koja bude dječju maštu. Pričaonica se odvija preko zoom-a i uključuje gledanje video materijala gdje slušaju priče koje su prethodno snimljene i sljedećih 45 minuta gdje pričaju svoje priče nadahnuto ovom pričaonicom. Voditeljice pričaonice su dramske pedagoginje s dugogodišnjim iskustvom.Vaš Super5Q tim

VRSTE INTELIGENCIJE

Do nedavno se smatralo da postoji samo jedna, racionalna inteligencija, odnosno IQ.Razina inteligencije mjeri se različitim vrstama testova i označava brojčanim vrijednostima – IQ manja od 50 je vrlo niska inteligencija, a IQ veći od 150 označava vrlo visoku inteligenciju. Sve između toga smatra se prosječnom inteligencijom, ispod ili iznad prosjeka.Postoje definicije koje tvrde da je IQ sposobnost snalaženja u novim, nepredvidivim situacijama ili sposobnost rješavanja apstraktnih problema.No, sveukupnost inteligencija obuhvaća puno više od jednostavne matematičke sposobnosti IQ, a na nama je da te različite inteligencije potaknemo kod djece i napravimo dobar temelj da se razviju u cjelovite odrasle osobnosti.

Udruga HTA (Hrvatska transpersonalna asocijacija) pomoći će djeci uspješnije savladavati izazove budućnosti. I sadašnjost je izazovna! Sposobnost snalaženja u neuobičajenim, nepredvidivim, novim situacijama temeljna je odlika inteligencije. Epidemiološke okolnosti jasno nam ukazuju da nije dovoljno znati se snaći (IQ – racionalna inteligencija), nego i pronaći kreativan emocionalni odgovor (EQ – emocionalna inteligencija). Uz to imati i vještine promijeniti ono što znaš (PQ) praktična inteligencija). U situacijama, kao što je pandemija, koje utječu ne samo na pojedince, nego i na pojedine zajednice, cijele države, pa i svijet, potrebne su nam razvijene vještine društvenog organiziranja i interakcije (SQ – socijalna inteligencija). Da bi sve to mogli iskomunicirati i izdržati potrebno je imati sposobnost izražavanja onoga što nam se događa (AQ – umjetnička inteligencija). Oni koji danas kreću u školu, mogu biti sigurni da će najmanje 50% poslova koji postoje danas, nestati dok oni završe obrazovanje. Ono što ih može pripremiti za buduće tržište rada, jest inteligencija da se snalaze u nepredvidivim, novim okolnostima i situacijama.

  • Racionalna inteligencija
  • Emocionalna inteligencija
  • Praktična inteligencija
  • Socijalna inteligencija
  • Umjetnička inteligencija
Racionalna inteligencija

Ovo je najpoznatija vrsta inteligencije i povezana je s razumom, logičnim razmišljanjem i zaključivanjem i rješavanjem problema. Prema brzini razmišljanja i snalaženja u nepoznatim situacijama određuje se koliki nam je IQ. Način na koji se to određuje su testovi za mjerenje racionalne inteligencije. Skala inteligencije mjeri se brojčanim oznakama koje određuju gdje se nalazite u odnosu na druge. To u praksi izgleda ovako:·

Vrlo visoka inteligencija (IQ je iznad 150)·

Visoka inteligencija (IQ od 130 do 150)·

Iznad prosječna inteligencija (IQ od 110 do 130)·

Normalno razvijena inteligencija (IQ od 90 do 110)·

Ispod prosječna inteligencija (IQ od 70 do 90)·

Niska inteligencija (IQ od 50 do 70)·

Vrlo Niska inteligencija (IQ manji od 50).

Statistike pokazuju da se najveći broj ljudi, otprilike 65-70% nalazi na sredini ove ljestvice. Psiholozi tvrde da su IQ testovi znanstveno vrlo točni, no oni ne mjere kreativnost, emotivnost, osobnost i neke druge posebnosti svakog pojedinca. Kad je otkriveno da postoje i druge vrste inteligencije, bilo je lakše donositi zaključke o kvalitetama i karakteristikama određene osobe. Tako se, naprimjer zna dogoditi da osoba ima vrlo visoku inteligenciju (IQ), ali srednju ili nisku emotivnu (EQ) ili socijalnu inteligenciju (PQ). U ovakvom se slučaju ljudi teže snalaze u odnosima s drugim ljudima i općenito u životu, bez obzira na pamet i visoki IQ.

Emocionalna inteligencija

Nakon što su prepoznate još neke vrste inteligencija, prije svega emotivna, znanstvenici u zaključili da nam je uz IQ vrlo bitna i emotivna jer pomaže u razvijanju dobrih i kvalitetnih odnosa u vrtiću, školi, obitelji, a kasnije i na poslu. Osobe s dobro razvijenom emocionalnom inteligencijom bolje će razumjeti druge ljude, znat će prepoznati svoje, ali i tuđe emocije, biti empatičniji i u konačnici, uspješniji u obiteljskom, društvenom i poslovnom životu. Emocionalno inteligentni ljudi su otvoreni, komunikativni, fleksibilni. Ova inteligencija je izuzetno važna za stvaranje veza među ljudima i ako je niska, osobe će se osjećati izolirano, neshvaćeno, neprihvaćeno u društvu i u konačnici, često i neuspješno.

Izuzetno je važno da se emocionalna inteligencija razvija od malih nogu, da se dječjim emocijama pristupa ozbiljno ako su uplašeni, tužni ili ljuti, da se poštuju njihovi osjećaji i pokušava pomoći postavljajući pitanja o razlogu problema. To će djetetu najprije dati osjećaj važnosti i mogućnost da shvati kako se osjeća, a potom i da objasni mami, tati ili teti u vrtiću. Djeca koja odrastaju u pozitivnom obiteljskom okruženju i čije se mišljenje i emocije uvažavaju vjerojatno će izrasti u samostalnu, samouvjerenu i sretnu ličnost.

Praktična inteligencija

Ova vrsta inteligencije obuhvaća sposobnost rješavanja svakodnevnih zadataka i problema u realnom svijetu. Praktičnu inteligenciju imaju ljudi koji se lako snalaze u svim životnim situacijama, znaju procijeniti što se oko njih događa i reagirati u pravom trenutku na pravi način. Mogli bismo reći da prave vođe koji uz snažnu osobnost trebaju imati i praktičnu inteligenciju kako bi znali motivirati i voditi ljude. U ljude s visoko razvijenom praktičnom inteligencijom svakako spadaju manageri, ravnatelji, treneri i svi koji imaju sposobnost povesti ljude i motivirati ih da idu u smjeru koji su oni planirali za njih. Takvi su ljudi vrlo spretni i imaju sposobnost uvjeravanja, da dobro procijenite situaciju i dobiju ono što žele, čak i po cijeni da malo „zaobilaze pravila“ i „rastegnu istinu“. Praktična inteligencija je nešto što se uči, pa i od malih nogu, a naravno, sve kreće od odgoja u kući, vrtiću i školi. Djeca se od malena uče vještini snalaženja u grupi, komunikaciji, dogovaraju se i djeluju zajedno. Primjećeno je da su djeca koja su u djetinjstvu imala bolju komunikaciju s roditeljima i veću potporu, sigurnija i snalažljivija, bez obzira u kakvoj se situaciji u kasnijem životu nađu.

Socijalna inteligencija

Ova vrsta inteligencije odnosi se na način kako komuniciramo s okolinom, koliko se dobro snalazimo u interakciji s drugima i kako se snalazimo u društvu općenito. Mogli bismo reći da je to inteligencija koja se prepoznaje kad smo u interakciji s drugim ljudima i predstavlja jednu od važnih ljudskih vještina. Svaka je osoba drukčija, ima različite karakteristike, poglede na život, mišljenje i stil života, a ljudi s razvijenom socijalnom inteligencijom mogu se uklopiti u bilo koje društvo i prihvatiti različite vrste osoba. Socijalna inteligencija razvija se tijekom cijelog odrastanja, a utjecaji iz okoline (roditelji, prijatelji, rođaci, učitelji) stvaraju sliku o načinu komunikacije i mogu biti pozitivan ili negativan primjer i utjecaj na dijete. Ako je dijete naviklo da u kući razgovaraju o svemu, da se poštuju i dogovaraju, bit će jako neugodno iznenađeno ako dođe na igru kod prijatelja, a njegovi roditelji viču jedno na drugo. Na žalost, u nekim je obiteljima to uobičajen način komunikacije. No, čak i u slučajevima kad djeca odrastaju u lošim okolnostima, ovu vrstu inteligencije mogu nadoknaditi u kasnijem dobu jer se socijalna inteligencija može uvježbati. Postoje različite vrste radionica i tečajeva gdje se vježba komunikacija uz direktan rad s drugim ljudima.

Umjetnička inteligencija

Pod ovim pojmom obično se smatra sposobnost stvaranja novih, unikatnih i jedinstvenih djela, bez obzira radi li se o glazbi, slikarstvu, književnosti ili nekoj drugoj kreativnoj umjetnosti. Po svemu sudeći, racionalnu inteligenciju IQ nasljeđujemo, socijalnoj inteligenciji SQ se učimo od malih nogu, praktična PQ jednim dijelom obuhvaća karakter osobe, drugim naučeno ponašanje, a emotivna i umjetnička inteligencija nešto što nosimo u nama kao talent. Umjetnička, stvaralačka inteligencija krasi ljude slobodnog duha, otvorene i pozitivne za nove ideje i sposobne stvoriti nešto novo. Neki tvrde da je stvaranje novih djela, pri tome misleći na patente i izume, povezano s racionalnom inteligencijom, ali nije dokazana direktna povezanost visoke racionalne inteligencije IQ i umjetničke inteligencije AQ. Dapače, neki znanstvenici vjeruju da previsok IQ može biti smetnja stvaranju umjetničkih djela i kreativnosti u cjelini.Inače su djeca nevjerojatno kreativna, zaigrana, sposobna stvarati nove, čudesne svjetove, igre i priče. Pri tome ih u ranom djetinjstvu treba samo poticati i ohrabriti da se izraze na način koji je njima najbliži i najdraži. Netko može biti slab u likovnom izričaju, ali izuzetno talentiran za glazbu i obrnuto. Neka su djeca talentirana za igre s različitim vrstama kockica (naprimjer Lego) gdje oni mogu stvoriti svoje vlastite kreacije. Na nama odraslima je samo da ih ohrabrujemo i ne sputavamo u tome.

SOCIALLY ENTREPRENEURIAL TEAM

DAN ŠERCAR

Voditelj tima, mr. filozofije i fonetike, predsjednik HTA, autor i idejni začetnik projekta Super5Q

ŽELJKA TOKIĆ

Web marketing, urednica Super5Q portala, stručnjakinja za internet marketing, spisateljica, potpredsjednica HTA

Željka Tokić

IVICA MARTINKO

Organizator, voditelj društvenog poduzetništva, dipl. oec

GORAN ZORIĆ

Web developer i grafički dizajner, stručnjak za marketing, SEO, Google Adwords, društvene mreže

Goran Zoric

O NAMA

Udruga Hrvatska transpersonalna asocijacija ostvaruje ravnotežu društvenih, okolišnih i ekonomskih ciljeva poslovanja. Društvene ciljeve HTA udruga ostvaruje kroz aktivnosti koje jačanju pozitivan odnosa premasamom sebi i poboljšavaju kvalitetu života korisnika. Programi/aktivnosti kao što su upravljanje i smanjivanje stresa suvremenog načina života, očuvanje tradicijskih pristupa zdravoj prehrani, jačanje samopouzdanja, emotivne uravnoteženosti, suočavanje s vlastitim strahovima i slabostima, kreativnom izražavanju, razvijanju talenata, bavljenje umjetnošću. Okolišne ciljeve HTA ostvaruje kroz programe koje promiču zdravu prehranu, organski uzgojenu hranu, odgovoran odnos prema okolišu, razvijanje svijesti da zdravlje okoliša je preduvjet vlastitog zdravlja, recikliranje, te pronalaženje i čuvanje tradicijskih vrijednosti koji potiču očuvanje okoliša. HTA je, od osnivanja 1994., nastavila djelovanje “Društva za cjeloviti razvoj čovjeka”,osnovanog 1982. U Zagrebu.

Razlozi “transformacije” da, uz pomoć EUROTAS-a, Europske transpersonalne asocijacije, što bolje prevladamo izazove tranzicije, što nam je, u našim skromnim uvjetima i uspjelo. Ekonomski ciljevi HTA udruzi nikad nisu bili na prvom mjestu. Voditelji sekcija su volontirali. Sudjelovanje članova u programima, kupnjom naših proizvoda podržavali su ostvarenje ciljeva. Od osnutka, dakle 25 godina, udruga posluje pozitivno i nema nikakvih dubioza. Ovim projektom bi htjeli podići naše proširiti i ojačati djelovanje HTA kao društvenog poduzetnika, posebno u onom djelu koji se bavi inovativnom pristupu u obrazovanju djece i mladih, uz pomoć igre i umjetnosti pomoći razvoju svih njihovih talenata i sposobnosti što više, od samog početka školovanja razvijati zdrave navike i način života. Pri obavljanju gospodarske djelatnosti HTA i umjetnička produkcija, uvijek vodimo brigu o što povoljnijem utjecaju na okoliš, koristimo reciklirajuće materijale, recikliramo, koristimo odbačene stvari i dajemo im novu svrhu. Cjelokupno naše djelovanje usmjereno je na poboljšanje kvalitete života pojedinca – kao i zajednice u cjelini.

Hrvatska transpersonalna asocijacija (HTA), članica Europske transpersonalne asocijacije

Zagreb, Pavla Hatza 27

Predsjednik udruge i autor projekta: Dan Šercar, mr. filozofije i fonetike

Telefon: 098/47 99 27

E-mail: dan.sercar@gmail.com

Sva prava pridržana! Copyright HTA 2020.